Senarai harga kereta perodua 2018 terpakai naik bezza viva kelisa di sabah iriz axia terkini axia myvi tahun servis selepas gst baru terbaru kancil sedan murah

Malaysia adalah sebuah negara yang besar cukup pengguna automotif di dunia. Masyarakat Malaysia yang banyak yang mempunyai kereta persendirian. Keperluan untuk kereta persendirian adalah tinggi.

Terutamanya, jika kita ingin melancong dengan keluarga besar. Walaupun tiada sudah kenderaan biasa, tetapi kenderaan persendirian menggunakna bersama-sama dengan keluarga memang lebih selesa dan seronok.

Tidak hairanlah bahawa industri automotif negara di Malaysia sentiasa berjalan lancar. Yang tahu pada tahun 1985, yang mempunyai reputasi yang baik negara automotif Proton Holdings Berhad telah berjaya diekstrak model pertama Proton Saga.

Kerana buat masa ini, harga kereta Nasional di Malaysia turut terlibat meningkat. Harga kereta terkini di luar Malaysia sendiri adalah agak lebih mahal. Parti Diraja Malaysia sengaja melakukannya untuk melindungi kedua-dua syarikat auto berkata Berhad (Perodua).

Dengan harga kereta dari luar seperti Honda, Mazda, Nissan, Toyota, Volkswagen dan kereta lain yang tinggi, maka pengeluaran kereta Proton atau Perodua akan mampu bersaing. Jika tidak, sudah tentu kereta Proton dan Perodua boleh tidak bersaing, terutamanya dari segi teknologi.

Kereta PROTON atau Perodua harga lebih rendah

Harga kereta Nasional bebas adalah lebih mahal di Malaysia. Jika kereta nasional, seperti Perodua lebih murah, maka ini akan mempunyai kelebihan yang berbeza. Masyarakat Malaysia yang mempunyai pendapatan yang rendah lebih suka kereta Nasional yang lebih murah.

Malaysia dikenali sebagai mampu menghasilkan sebuah kereta yang cukup murah bagi orang-orang. Masalahnya, memang terdapat ramai rakyat Malaysia yang mempunyai pendapatan yang rendah dan dengan itu memerlukan kereta yang kos tolak.

Kemudian, apa yang akan menjadi harga – kira kereta Nasional di Malaysia? Adakah ia cukup murah untuk dibeli oleh orang-orang atas pendapatan yang rendah? Berikut adalah senarai kereta Perodua anda boleh membuat rujukan.

Harga Perodua Axia

Harga kereta Perodua Axia di Malaysia bagi kereta berwarna pepejal dan yang logam selalunya berbeza. Di samping itu, perbezaan harga ini juga biasanya disebabkan oleh perbezaan tempat.

Sebagai contoh, harga Perodua Axia automatik di Semenanjung Malaysia bagi pepejal biasa dihargai kira-kira RM 42.130. Bagi Perodua logam Axia kos sekitar RM 42.530. Harga ini adalah berbeza sekali lagi, jika membeli di tempat lain.

Contohnya, untuk di Labuan, Perodua Axia automatik pepejal harga hanya bernilai RM 39.568, manakala logam bernilai RM 39.928. Harga bukanlah tinggi cukup adrift? Perbezaan harga ini bukanlah luar biasa kerana pengaruh dan lokasi lain.

Sebagai ilustrasi maklumat lain, anda juga boleh mengetahui harga kereta manual dari Perodua. Biasanya, kereta manual harga lebih murah daripada harga kereta automatik, walaupun sama-sama akan kereta Perodua.

Sebagai contoh, bagi kereta automatik bernilai USD 32,800, harga pengguna kereta boleh menaip hanya bernilai 29,800 Mata Ganjaran sahaja. Jadi, perbezaan harga adalah biasanya terdapat sekitar RM 2,000 ke RM 3,000.

Jika anda sedang mencari kereta Perodua dengan harga yang termurah, anda boleh cuba kereta Perodua Axia Axia Standard E. E standard di Semenanjung Malaysia untuk jenis manual, kosnya hanya kira-kira RM 24,600 bagi pepejal, dan RM 25,000 bagi logam.

Di beberapa daerah lain, harga ini boleh menjadi lebih mahal, dan boleh juga menjadi lebih murah. Di Labuan, sebagai contoh, harga akan lebih murah sebanyak kira-kira RM 500 hingga RM 1,000. Jadi, anda boleh memilih kereta mana yang sesuai untuk anda dan sudah tentu harga boleh dapat dengan harga yang berpatutan.