Senarai harga kereta honda 2018 jazz city hrv baru di malaysia fd type r terpakai accord gambar jenis mudah lama ek untuk dijual second hand sambung bayar hybrid ex

Pada pengangkutan sekarang, biasa kenderaan sudah didapati secara meluas. Terdapat banyak laluan yang telah bypassed oleh kenderaan pengangkutan biasa supaya kita juga boleh bergerak lebih mudah dan bebas.

Di samping itu, kenderaan pengangkutan biasa yang disediakan juga terus dipertingkatkan supaya lebih mudah untuk menikmati. Walaupun masih terdapat beberapa bahagian yang tidak kenderaan pengangkutan biasa yang diluluskan dan begitu pula mana-mana kenderaan berasa kurang selesa, tetapi sekurang-kurangnya kenderaan yang disediakan juga boleh dimanfaaatkan.

Malangnya, walaupun masih ramai orang yang berfikir yang mempunyai kenderaan peribadi adalah penting. Oleh itu, ramai orang yang membeli two-wheeler atau kereta untuk memenuhi keperluan pengangkutan peribadi.

Mempunyai kenderaan kereta anda sendiri mempunyai banyak kelebihan. Kita boleh pergi dengan yang lebih fleksibel di mana-mana kita suka. Jadi, kita tidak perlu menghafal Perkhidmatan bas atau bahkan perlu menyambung ke satu lagi bas di Terminal.

Di samping itu, mempunyai kereta sendiri juga adalah lebih bermanfaat apabila kita melancong dengan keluarga seluruh yang dipanggilnya. Jika kita pergi semata-mata, malah mungkin lebih cekap jika kita menggunakan kenderaan pengangkutan biasa. Tetapi apabila kita melakukan perjalanan keluarga 3 hingga 8 orang, bawa kereta sendiri akan menjadi lebih menguntungkan dan mudah.

Oleh itu, tidak hairanlah bahawa ramai orang cuba untuk membelinya, walaupun hanya digunakan untuk percutian atau hanya jalan laluan pejalan kaki bersama keluarga pada hujung minggu. Selain itu, bagi mereka yang mempunyai wang yang cukup dan sanggup membayar harga kereta yang agak mahal.

Kereta Honda di Malaysia

Bercakap tentang Kereta, salah satu kenderaan kereta yang paling disukai di Malaysia adalah sebuah kereta honda. Kereta yang agak popular di Malaysia kerana kenderaan ini mempunyai banyak kelebihan.

Terkenal buatan Jepun kenderaan yang kukuh dan kuat. Enjin yang digunakan untuk kereta ini adalah berkualiti tinggi dan ketahanan. Di samping itu, kereta ini juga mempunyai reka bentuk yang indah dan menarik. Kualiti dan keselesaan Honda kini diiktiraf secara meluas oleh orang ramai.

Harga kereta honda ini juga masih dengan harga yang berpatutan. Walaupun terdapat tidak betul-betul murah, tetapi terdapat juga beberapa jenis kereta Honda yang kos masih dikunjungi. Malangnya, bermula pada 1 Januari 2018, Honda mengalami kenaikan harga.

Kenaikan harga kereta yang sebenarnya berlaku di secara umum kerana pengkuhan disebabkan oleh dolar AS berbanding dengan Mata Wang Malaysia. Ringgit menurun sebanyak hampir 20% berbanding dolar AS membuat kos operasi kereta ini juga meningkat. Hasilnya, harga kereta terutama kereta Nasional tidak perlu naik.

Menariknya, banyak jenis kereta Honda yang tidak berpengalaman harga kenaikan yang agak ketara. Kenaikan harga kereta ini adalah jenis lebih berpengalaman, kereta Toyota. Mislanya mana-mana jenis Honda kereta yang tidak mengalami apa-apa harga yang meningkat adalah versi yang Honda Civic Hybrid dan Honda CR-Z.

Sementara itu, kereta Toyota seperti yang Toyota Hilux meningkat kira-kira 5.8 kepada 8.6%. Toyota Vios turut mengalami kenaikan harga walaupun sedikit, yang hanya kira-kira 3.2 kepada 4.3% sahaja.

Rujukan harga kereta dari Honda

Kemudian, apa jua harga kereta Honda di pasaran pada suku pertama tahun 2018? Berikut adalah julat harga:

Honda JAZZ = RM RM 73,800.00-89,400.00
Honda CITY = RM RM 76,100.00-84,600.00
Honda CIVIC = RM 116,400.00 – RM 135,900.00
Honda CR-V = RM 141,900.00 – RM 172,600.00
Honda HR-V = RM 101,500.00 – RM 121,500.00
Honda ODYSSEY = RM 255.500