Kereta satria neo gti untuk dijual murah second hand sambung bayar baru mudah harga cat gambar r3 terpakai masalah bateri biru lama merah tmj fu proton modified sewa kl
Kereta Nasional amat digemari oleh masyarakat Malaysia kerana ia menawarkan banyak kelebihan. Kelebihan yang utama adalah dari segi harga. Harga kereta Nasional di Malaysia adalah agak murah jika dibandingkan dengan harga kereta-kereta dari luar negara.

Kerana kelebihan ini dari segi harga, kereta Nasional selalunya akan berasingan pilihan untuk rakyat Malaysia yang ingin mempunyai sebuah kereta dengan bajet yang rendah. Selain itu, walaupun kereta itu bernilai adalah murah, tetapi kualiti dan keselesaan dalam kereta Nasional adalah masih terjamin.

Sebagai contoh, seperti pelbagai variasi keluaran kereta Proton dan Perodua. Satu contoh kereta negara tercinta adalah Proton Satria. Kereta Satria adalah hatchback 3-pintu kereta model yang dihasilkan oleh Proton.

Generasi pertama PROTON Satria mula dibuat dalam tahun 1994 hingga 2006 dengan prinsip Mitsubishi Mirage Cyborg. Selepas tamatnya generasi pertama, generasi kedua datang pahlawan itu juga dinamakan kod Model Satria Gantian (SRM) atau juga dikenali sebagai Satria Neo yang mula-mula dilancarkan pada 16 Jun 2006.

Generasi pertama Satria

Generasi pertama PROTON Satria telah dilancarkan pada tahun 1994, juga sering dirujuk sebagai Proton Satria GTi. Kereta Satria dikeluarkan dengan pilihan enjin yang memulakan enjin 1.3 L, 1.5 L, 1.6 L dan 1.8 L.

PROTON Satria Model 1.3L dan 1.5L enjin yang digunakan adalah enjin Mitsubishi Orion juga digunakan dalam Proton Saga dan Proton Wira. Manakala model 1.6 L, enjin digunakan ialah enjin Mitsubishi 4 g 9 sama seperti yang digunakan dalam Proton Wira 1.6 L.

Dalam semua model-model ini, terdapat transmisi manual. Bagi penghantaran automatik pilihan hanya boleh didapati dalam model Proton Satria dengan 1.5 L (3 kelajuan) dan 1.6 L (4 kelajuan).

PROTON Satria juga mengeluarkan varian dalam generasi pertama sukan adalah menarik dan tercinta. Variasi sukan ini adalah dalam Proton Satria GTI: sukan 3-pintu hatchback. Sportini kereta variant yang dipacu oleh enjin kuasa 4 g 93 1.8 liter DOHC 4-silinder.

Kereta dengan model ini ialah eksperimen Proton yang dikeluarkan pada tahun 2002. PROTON mengeluarkan versi sukan ini sebagai satu eksperimen untuk menentukan pasaran hatchback yang tercinta di Malaysia. Nampaknya, walaupun kereta ini adalah juga dialu-alukan oleh orang awam dan juga yang tercinta di Australia.

Terdapat juga Proton Satria R3 merupakan versi spec perlumbaan. Oleh itu, kereta ini dikeluarkan adalah terhad kepada hanya 150 unit. Kereta terhad ini yang dibuat dengan cahaya yang sangat casis bingkai dan dilengkapi dengan enjin 4 g 93 yang menjadikan ia mampu memandu dengan baik.

PROTON Satria kedua generasi

Generasi pertama Proton Satria tamat pada tahun 2006. Selain itu, dikenali Proton Satria Neo yang dilancarkan pada bulan Jun 2006. Generasi kedua kereta dipandu dengan enjin Campro mempunyai dua pilihan iaitu 1.3L dan 1.6L enjin.

Kereta model high-line generasi kedua adalah 1.6L dilengkapi dengan prosedur keselamatan seperti ABS, EBD dan juga mohon udara. Menariknya, Semua model Satria Neo, juga terdapat transmisi manual dan transmisi automatik.

PROTON Satria semula dikeluarkan model high-line yang telah digunakan Enjin 1.6 L Campro CPS pada tahun 2009. Satria Mobil yang baru juga telah dilengkapkan dengan teknologi pemasaan injap yang menjadikan ia kukuh dan cukup kuat.

Melihat sambutan pasaran yang baik, pada tahun 2013, adalah melancarkan Satria Neo R3 Satria Neo sebagai gantian yang sebelum ini telah disediakan. Kereta berkenaan Tempahan enjin 1.6L pakai CPS dengan transmisi Manual dan automatik.