Harga tayar kereta 2018 viva kancil alza myvi honda city saga blm rim 14 murah senarai jenis list terkini continental saiz 15 16 klang shah alam johor bahru penang bangi kelantan melaka berkualiti

Untuk Kereta, tayar adalah satu perkara yang sangat penting. Sudah tentu kereta akan tidak akan maju jika tayar tidak dilampirkan. Dalam memilih tayar kereta mana-mana kita juga tidak harus sewenang-wenangnya. Tayar memberikan kesan kepada Keselamatan dan penumpang anda di dalam kereta.

Tayar yang kurang berkelayakan agar kelajuan kereta yang tidak baik, dan boleh juga menyebabkan berlakunya kemalangan. Tayar yang kurang baik boleh menjadikan kelajuan kereta supaya ia tidak seimbang, dan bahkan boleh erupt tiba – tiba. Jika ya, sudah tentu Keselamatan penumpang begitu mengancam.

Terdapat banyak perkara yang anda perlu pertimbangkan sebelum membeli tayar. Harga tayar kereta mahal tidak menjamin kereta anda akan selamat. Walau bagaimanapun, tayar kereta adalah terlalu murah yang tidak baik, kerana kemungkinannya adalah, tayar kereta mempunyai kualiti yang rendah.

Harga tayar kereta secara umum terletak di atas RM 100 satu biji. Boleh harga anda membuat fiksyen dalam memilih dan membeli tayar kereta.

Selain merujuk kepada harga, anda perlu mempertimbangkan beberapa perkara lain di tayar yang anda ingin beli. Berikut adalah beberapa perkara yang anda perlu untuk mempertimbangkan tawaran selain dari harga, membeli tayar kereta.

Menyesuaikan dengan kod sidewall tayar

Membeli tayar, anda perlu pastikan bahawa anda berada dalam kod yang ditulis pada sidewall tayar. Setiap tayar kenderaan mengandungi kod yang ditulis pada sidewall keupayaan tayar kereta dan pematuhan kepada kereta.

Mobiln dengan enjin 1.3, boleh gunakan sport rim saiz 14 inci atau 35 cm. Jangan gunakan sejenis sukan berpasukan dengan saiz 15-inci kerana ia boleh membuat kuasa penurunan kelajuan Kereta, dan jarum itu tidak akan dapat membaca kelajuan anda dengan sewajarnya.

Di samping itu, kod seperti 205/65 R16 95 V juga perlu memahami niat. Kod tayar seperti ini bermakna bahawa lebar tayar 205 mm dengan dengan ketebalan tayar pada rim ke permukaan jalan adalah 65 peratus, serta juga untuk digunakan pada rim dengan diameter 16 inci. V kod itu sendiri bermaksud tayar selaras dengan kelajuan sehingga 240 km sejam.

Pergi lepas tayar dibuat

Anda perlu tahu bahawa tayar kereta murah sebaik-baiknya digunakan dalam masa 2 tahun selepas pengeluaran. Tayar sudah dua tahun tertunggak, sap ini akan menjadi keras dan tidak baik untuk digunakan. Masa membina tayar biasanya dilambangkan oleh nombor kod.

Sebagai contoh, apabila anda melihat nombor 0916, yang mengatakan, tayar telah dibuat pada minggu 09 pada 2011. Jadi, tayar akan tamat minggu 09 pada 2018. Jadi, jangan beli tayar ini apabila zamannya hampir.

Ia juga bermakna bahawa anda perlu Gantikan tayar kereta anda apabila ia melepasi jangka hayat, iaitu umur 2 tahun. Kerana masa memang pendek, maka anda juga mesti Elakkan membeli tayar tangan kedua, oleh kerana masa adalah hampir sehingga atau walaupun telah habis.

Jenama Tayar baik

Jenama tayar yang lebih popular dengan kualiti biasanya boleh dijamin. Kerana ia mempunyai teknologi canggih dan juga banyak digemari pengguna, kemudian beli tayar jenama popular akan lebih menguntungkan. Ini adalah kerana ia menghasilkan tayar jual dengan cepat supaya stok lama kemungkinan amat kecil.

Contih tayar yang agak popular dan anda boleh cuba untuk contoh tayar tahun yang memberangsangkan, Dunlop, Silverstone. Tayar tetapi ia boleh juga bagus, hanya anda perlu memberi perhatian kepada kesesuaian dan juga proses bangunan seperti yang dijelaskan sebelumnya.