Enjin kereta axia viva kancil panas berasap untuk dijual semput bau hangit manual rpk cuci minyak terbaik bahagian komponen panaskan tukar penjagaan jenis elite bergegar berbunyi

Mempunyai satu cara kereta anda akan mempunyai banyak tugas untuk menjaga beliau. Terdapat banyak perkara untuk mengambil perhatian untuk kereta yang kita mempunyai masih selesa digunakan dan cantik untuk melihat. Salah satu perkara-perkara yang benar-benar perlu dipertimbangkan ialah tentang memilih minyak enjin kereta.

Minyak enjin kereta adalah sangat penting untuk kelajuan dan kualiti kereta. Malangnya, banyak kereta pengguna yang tidak tahu bagaimana untuk memilih minyak enjin yang sesuai bagi kretanya. Kebanyakan mereka memilih untuk menyerahkan tugas untuk Pusat bengkel atau perkhidmatan.

Kursus, bengkel atau Perkhidmatan Pusat akan lebih memahami isu ini. Walau bagaimanapun, ia boleh mencederakan jika anda juga belajar. Ianya tidak mustahil jika juruteknik telah dijaga, kemudian mereka akan Pilih itu bukan dengan keinginan anda.

Sebagai contoh, mereka mungkin bermakna baik untuk memilih keluar minyak enjin adalah lebih murah sehingga anda tidak keberatan membayar itu. Tetapi mungkin anda lebih suka kualiti minyak enjin dan harga bukan merupakan satu isu untuk anda.

Sebaliknya, jika matlamat juruteknik ini ialah memilih yang terbaik untuk kereta anda, tetapi wang anda mempunyai tidak mencukupi. Dan anda berpuas hati dengan minyak enjin berkualiti sederhana.

Selain daripada sebab-sebab ini, kita perlu tahu jika ada bengkel yang hanya memberi enjin minyak sebagai ianya, kerana ia hanya ingin mencari keuntungan tanpa mengambil berat Kesihatan kenderaan anda. Untuk itu, pertimbangkan beberapa tips mudah untuk memilih minyak berikutan sebuah enjin kereta.

Minyak enjin carian yang telah diuji dan memenuhi piawaian API

Standard Amerika Petroleum Institute (API) anda boleh mencari pada kotak atau pembungkusan makanan. Jika minyak enjin sudah melalui standard API, maka akan ada satu simbol untuk menunjukkan bentuk Samada SL / SM / SN.

Dengan minyak enjin yang telah lulus ujian, kualiti minyak enjin boleh bergantung untuk mengekalkan kesihatan kenderaan kereta anda. Dalam piawaian API ini, SN adalah sombol baru yang merujuk kepada satu set enjin ujian makmal, yang meliputi juga pengiring suhu tinggi Deposit.

Kelikatannya Nota

Enjin yang anda pilih juga perlu mempunyai kelikatan atau ketebalan mengikut suhu kenderaan susu anda. Untuk mengetahui, anda boleh melihat buku manual kereta yang disediakan. Selain itu, anda juga boleh melihat secara langsung pada kotak atau pembungkusan makanan minyak enjin.

Minyak enjin yang baik biasanya akan menyediakan label yang jelas di sebelah kanan. Label menunjukkan sama ada minyak enjin memenuhi piawaian semasa SN atau tidak, dan adalah juga dilihat nombor SAE (Persatuan Automotif Jurutera) yang menunjukkan bahawa minyak telah berlalu memulihara sumber peperiksaan.

Mengenali pelbagai jenis minyak enjin di pasaran

Anda perlu tahu bahawa di pasaran terdapat pelbagai jenis minyak enjin. -Jemut masing setiap minyak enjin biasanya dibuat untuk tujuan tertentu. Sebagai contoh, seperti khusus untuk kereta berteknologi tinggi, kereta dengan masonry lebih tinggi, kereta baru, model kereta dan tugas berat SUV atau off road.

Kerana ia adalah khusus untuk tujuan tertentu, ia membantu anda mengenal pasti setiap – jenis minyak tiada Jemut masing. Beberapa jenis minyak anda perlu tahu di pasaran, contohnya seperti:

1. premium konvensional minyak, minyak enjin Standard kereta baru.

2. penuh sintetik minyak, minyak khas untuk enjin berteknologi tinggi.

3. sintetik campuran minyak, minyak untuk memberi perlindungan ke suatu beban yang agak berat dan dengan suhu yang tinggi.

4. lebih tinggi Mileage minyak, minyak yang dibuat supaya kenderaan yang lebih tahan lasak.